De ce vor romanii sa fie mai frumosi

Blog Single

La clinica privata de chirurgie plastica a doctorului Tiberiu Bratu, de la Timisoara, se practica turismul medical. Pacienti din Germania, Italia, Elvetia, Japonia sau America se lasa pe mainile medicului timisorean pentru a deveni mai frumosi.

Operatia estetica a început sa îi cucereasca, încet dar sigur, si pe romani. Aceasta moda a luat avant în urma cu zece ani, mai întai în randul vetelor care s-au lasat “taiate" pentru a arata mai bine. Acum, nu mai conteaza nici varsta, nici statutul, nici sexul. Tiberiu Bratu este primul chirurg plastician din zona de vest a Romaniei.

“În 1987, dupa terminarea specializarii de la Bucuresti, am fost repartizat la Timisoara, unde s-a înfiintat o sectie de Chirurgie Plastica la Spitalul Judetean. Cand am venit, nu era niciun medic, doar cateva asistente foarte bune. S-a facut clinica pentru minerii care veneau cu arsuri de la minele din Valea Jiului. Nu se facea microchirurgie, dar se facea o chirurgie plastica corecta, cu rezultate foarte bune. Reconstructii la degete, maini, arsuri de peste 70 la suta. Sunt mandru ca am facut un centru puternic. Am avut sansa sa se faca la Timisoara Clinica de Chirurgie Plastica «Casa Austria», cea mai moderna clinica din zona de Vest. Aici se poate face urgenta de orice grad, replantari, rezolvari de defecte mari si arsuri mari", începe povestea Tiberiu Bratu, chirurg plastician de renume atat în Romania cat si în strainatate, cu peste 30.000 de interventii chirurgicale efectuate, din care peste 12.000 de operatii de chirurgie estetice efectuate în clinica Brol. Este presedintele Societatii Romane de Chirurgie Estetica si seful Clinicii de Chirurgie Plastica "Casa Austria" din Timisoara.

Chirurgia plastica a ajuns astazi sa se redefineasca. Emanciparea a facut ca oamenii sa îsi doreasca sa arate mai bine decat i-a lasat natura. Tiberiu Bratu a deschis, la Timisoara, în 1995, prima clinica privata de chirurgie estetica din Romania: Brol.

„Chirurgia estetica a început sa fascineaze. Îi determina pe tinerii medicinisti sa aleaga chirurgia plastica, cu gandul ca vor face chirurgie estetica. E la moda si se considera ca faci multi bani. De afara asa se vede, dar nu e chiar asa", a spus Bratu, seful sectiei Chirurgie Plastica si Reparatorie a Universitatii de Medicina din Timisoara.

“Sunt îngrozit de anumiti sani expusi la TV"

Cei care se lasa pe bisturiul lui Bratu nu sunt multumiti de cum arata, au o problema de stima si chiar complexe mari. Se uita în oglinda si nu le place cum arata.

“În ultimii zece ani, a luat o amploare. La început a fost foarte mediatizat de vedetele de televiziune. Pur si simplu s-a creat o moda. Sunt fete foarte tinere, unele, care vor sa razbeasca în lumea showbizului. Spun ca nu reusesti daca nu ai sanii mari, chiar foarte mari. Sunt surprins neplacut si îngrozit de anumiti sani expusi la anumire emisiuni TV. Eu spun ca un san este frumos daca se armonizeaza cu corpul. Unele vor sa aiba sanii mai mari, altele nu au sani deloc si au un complex", a mai declarat Bratu.

Chirurgul nu obisnuieste sa vorbeasca despre vedetele care i-au trecut pragul. "Niciodata nu am spus numele lor, numai daca ele au facut acest lucru. Printre cele care au spus ca s-au operat la mine se afla Ana Maria Prodan si Adriana Bahmuteanu", adauga medicul.

Tiberiu Bratu sustine ca a refuzat si continua sa refuze sa opereze daca nu este cazul. "Cand refuz un pacient îi spun ca nu se duca la cineva unde vede ca sala de asteptare e goala si nu are pe cine sa opereze. Pana se dezmeticesc sunt si operati. si nu vor fi multumiti. Aici sunt implicatii fantastice. Poti sa îi schimbi viata omului. si e vorba si de experienta. Începi sa simti ca esti stapan dupa ce faci peste 300 de operatii. Cand ai cateva mii poti sa spui ca ai vazut cam tot ce înseamna complicatie. Trebuie sa stii sa rezolvi problemele. La lifting trebuie tinut cont de starea pielii, de varsta, de eventuale boli", a mai declarat Bratu.

Turism medical la Timisoara

Timisoara este vizitata de mii de pacienti din Germania, Italia, Elvetia, Japonia sau America, care vin la clinica lui Bratu pentru a deveni mai frumosi. Preturile sunt mai mici, iar calitatea este de nivel occidental.

„La nivel mic facem si noi un pic de onoare tarii. Sunt onorat cand vine un pacient de peste hotare. E ceva pentru tara. 80 la suta din pacienti sunt din afara. Daca mergi al Milano, la profesorul Nava, platesti 10.000 de euro pentru implant. La noi e 3.500 de euro. Daca vrei sa te opereze un medic, la subsolul unei vile la Milano, poate fi ca la noi pretul. Daca vrei unul care nu are diploma, e si mai ieftn. În Italia majoritatea chirurgilor sunt de medicina generala. Nu sunt obligati sa fie plasticieni", a declarat Bratu, care face în jur de 700-800 de operatii pe an.

Clientii apeleaza la estetician pentru corectii la nivelul fetei (lifting, operatie la nas -rinoplastie, pleoape, sprancene), fie operatii la sani (marire, ridicare sau micsorare) sau abdomen, lipoaspiratie, transplant de par, .

„Sunt cazuri în care ele vor neaparat operatie, iar eu le spun ca nu au nevoie. Unele vor sani mai mari, desi le au mari. Le spun ca nu ar trebuie sa se opereze. Discutia începe cu absolut toate riscurile, le aratam poze cu complicatii, ce trebuie sa faca dupa. E foarte important ce face pacienta post-operator. Orice actiune umana are un grad de risc", a mai declarat Tiberiu Bratu.

Operatiile de micsorare de sani sunt mai dificile decat cele de marire. „E o greutate foarte mare pentru unele femei si devine o necesitate. De multe ori scoatem doua kilograme dintr-un san. E ca si cum ai duce un rucsac mai maricel, tot timpul. Se modifica coloana, se cocoseaza. Mamoreductia e operatie mai lunga, mai elaborata decat augmentarea mamara", explica specialistul.

Operatii estetice pentru octogenari

Tiberiu Bratu a avut, de curand, ca pacienti, doua persoane trecute de 80 de ani. „A venit un profesor de la Medicina, de 83 de ani. I-am facut lifting. Mi-a cerut sa pun în concordanta ceea ce simte la cum arata. Se simtea tanar. Avea si o prietena cu 35 de ani mai mica. Cand suntem tineri ni se pare ciudat, dar la 80 de ani nu o sa ni se para ca avem 80 de ani. Sufletul nu îmbatraneste. Varsta tine de suflet. Acum doua saptamani a venit o doamna de 80 de ani, fosta economista. si-a îngrijit sotul paralizat timp de zece ani. Dupa ce a murit a venit sa îsi faca un lifting. Unii colegii îmi spuneau sa nu ne încurcam. Dar s-a comportat exemplar. Ba chiar ea încuraja si ajuta o colega de salon mai tanara. Persoanele arata cu 10-15 ani mai tinere dupa operatie", a povestit Tiberiu Bratu.

„Nu trece nici glontul prin proteza"

Exista o serie de legende care circula despre silicoanele si implanturile mamare. „Daca se prabuseste avionul, va spun ca protezele scapa. Nu trece nici glontul prin ele. Are o structura extrem de rezistenta. Nu se poate rupe, e imposibil. Nu curge, nu se scurge în organism, nici legatura cu cancerul de sani, nici cu imposibilitatea de alaptare nu este adevarat. Plus ca nici cancer nu provoaca", a afirmat Bratu.

Ce se întampla în cazul celor care doresc sa îsi faca operatii dupa operatii? „Cher are peste 50 de operatii. Nu mai vorbim de Michael Jackson. Poate sa apara o tulburare, sa devina ca un drog. E ca si în cazul celor care îsi fac un tatuaj, apoi nu se mai opresc. Chirurgul tre sa aiba taria sa spuna stop. Asa e moral. Totusi lucrezi cu oameni", a mai spus Bratu.

Operatii pentru transexuali la Timisoara

Interesant este ca la Timisoara se fac si operatii de schimbare de sex. „Transexuali am operat. Am facut amputatie de sani la o pacienta care avea schimbat numele prin hotarare judecatoresca. Era Ion nu Ioana. Dar era femeie cu uter, cu ciclu. Dupa amputatia de sani trebuia sa fac reconstructie de penis. A stat o blonda superba cu el. Toata noaptea l-a pazit. E dificil sa faci reconstructie de organe genitale. Sa faci vaginul e mai usor. Eu am facut doua-trei vaginuri. Dar am si refuzat sa fac operatii. A venit unul din Germania. Voia sa îi pun sani, dar în pasaport era barbat", a mai spus Bratu. Chiar medicul timisorean si-a facut o operatie estetica la pleaoapele inferioare, sa arate mai tanar cu sapte-opt ani.

„Sfatul calugarilor si preotilor a fost sa nu exagerez"

Inevitabil, vine si întrebarea, „Ce spune Divinitatea?". Pentru ca se spune ca Dumnezeul ne-a lasat pe pamant asa cum suntem si ca ar fi un pacat sa se intervina în aceasta "munca".

„În ultimii ani m-am tot gandit la asta, am discutat mult cu prieteni calugari. La varsta mea ma interesaza mai mult sa fiu în concordanta cu Doamne Doamne, sa mantuiesc sufletul. Viata trece extrem de repede si vreau sa fac numai lucruri corecte. Sfatul calugarilor si preotilor a fost sa nu exagerez. si de multe ori cu o operatie estetica faci un bine. Cei care trec prin asta pot munci mai bine, devin mai buni, ajuta si pe altii. Daca un pacient îmi spune ca i-am schimbat viata, ca au o relatie normala cu un partener, e o reusita", a explicat Tiberiu Bratu, care are peste 13.000 de operatii estetice în mediul privat.

"Intiresti daca ai pacea din tine. Daca ai framantari, nu esti multumit de cei din jur, de tine, atunci nu ai cum sa arati bine în exterior", a adaugat Tiberiu Bratu.

O operatie de marite de sani costa la clinica lui Bratu între 3.300-3.500 de euro. "În pret este inclus si TVA-ul. Ni s-a adaugat acest TVA pentru ca se considera un moft chirurgia estetica. Eu nu am adaugat în plus TVA-ul la aceasta suma. Ajutam statul roman, poate terminam autostrazile...", a mai precizat Tiberiu Bratu.

Articol publicat in ziarul Adevarul.